Afkoppelinformatie

Het regenwater van de riolering halen en laten wegzakken in de grond kan op veel manieren. Naast onderstaande schets vindt u op hoofdlijnen de mogelijkheden.

Klik op de schets voor een vergroting. Verderop deze pagina kunt u doorklikken naar meer detailinformatie.

Bovengronds afkoppelen
Het regenwater van de achtertuin loopt naar het lager gelegen grasveld. Dit noemt men ook wel bovengronds afkoppelen. Dit is de goedkoopste manier van afkoppelen. Je kunt het regenwater ook opvangen in een vijver of in een wadi. Een wadi is de afkorting van waterafvoer door infiltratie. Hieronder ziet u de mogelijkheden.

Waterdoorlatende verharding
De voortuin is verhard met waterdoorlatende klinkers. Beter is het echter om niet de hele voortuin te verharden. Een leuke border met planten ziet leuker uit, is goed voor de biodiversiteit en het water kan dan in de grond wegzakken. Het terras in de achtertuin is verhard met kunststof grastegels gevuld met grind.

Ondergrondse opvang van het regenwater
Het regenwater afkomstig van het dak wordt niet afgevoerd naar de riolering. Het kan worden opgevangen in kunststofkratten of zogenaamde grindkoffers en vervolgens wegzakken in de bodem. Het grondwater wordt op die manier aangevuld. Meer informatie over het ondergronds opvangen van het regenwater vindt u op onderstaande pagina.

Hulpmiddelen
Vaak wordt gezegd: zaag de regenpijp door en laat het water maar weglopen in je tuin of sluit de regenpijp aan op een ondergrondse wateropvang. Dit is vaak niet handig. Je loopt dan het risico dat je riolering gaat borrelen, je kruipruimte nat wordt of je infiltratiekratten dicht gaan zitten door meegevoerd zand. Je kunt al deze knelpunten gemakkelijk voorkomen. Hoe, dat zie je op onderstaande pagina.

 

 

 

Foto’s van de praktijk

 

 

achtertuin giel van eck Wadi Giel van Eck Knop Tuin in Leunen
Vijvers in tuinen onderdelen watertuin Wat is een watertuin
voorbeeld ontwerpen Rob Verlinden teken en berekenen watertuin
 Informatieflyer rainproof

Foto’s van afkoppelelementen in tuinen