Klimaatverandering
Door klimaatverandering krijgen we allemaal te maken met lange perioden van droogte (vooral in het voorjaar en zomer), periode van langdurige regenval (vooral in het najaar en in de winter) en hevige onweersbuien met extreme hoeveelheid regen in zeer korte tijd (vooral in de zomer).
In onderstaande video zie je de oorzaken, gevolgen en wat we er aan kunnen doen.
Iedereen is veroorzaker van klimaatverandering en ondervindt ook de gevolgen. De knelpunten en bedreigingen kunnen de verschillende overheden niet alleen oplossen.

Problemen:
Tekort aan zoet water voor drinkwatervoorziening, landbouw en tuinen;
- Laag gelegen gebieden die wekenlang onder water staan omdat ons stelsel van beken en rivieren te weinig afvoercapaciteit heeft;
- Straten en woningen die bij stortbuien onder water komen te staan met alle schades en risico’s voor de volksgezondheid van dien.

Duurzame oplossing
Het vergroten van de afvoercapaciteit van riolen, beken en rivieren is geen structurele oplossing. Enerzijds wordt het probleem verplaatst naar de lager gelegen gebieden en anderzijds is het doorzonde om bij waterschaarste het kostbare regenwater samen met ons afvalwater af te voeren via de riolering. Daarom zijn de gemeenten al enkele jaren bezig om het regenwater af te koppelen van de riolering. In de toekomst zal dit niet genoeg zijn.
Een goed voorbeeld van duurzaam waterbeheer is de gemeente Eindhoven.

Burgers kunnen het verschil maken
Meer dan 50% van het verharde oppervlakte ligt op particulier terrein. Het regenwater van de particuliere daken en verhardingen kan vaak eenvoudig opgevangen worden in de eigen tuin. Op deze wijze kan de burger voor een duurzame verwerking van het regenwater zorgen.


Het aantal nachten met een nachttemperatuur boven de 20 graden zal drastisch toenemen. Vooral ouderen, jonge kinderen en mensen met een zwakke gezondheid komen dan in de problemen. Het aantal doden en ziekenhuisopnames zal tijdens hittegolven aanzienlijk toenemen. De zogenaamde hittestress kunnen we beperken door meer groen in de versteende bebouwde gebieden.

Een groene omgeving is erg belangrijk voor onze leefbaarheid. We komen tot rust, kunnen genieten van de vogels, vlinders, insecten en bloemen. De meeste mensen komen in een groene omgeving tot rust.
