Het regent, regent en regent! Akkers, straten en woningen staan blank. Watertekorten door langdurige droogte, geen druk op de waterleiding, beregeningsverboden voor de landbouw, veendijken die bezwijken. Vroegtijdige sterfte en ziekenhuisopnamen van kwetsbare ouderen en jonge kinderen door hittegolven. Wij krijger er door klimaatsverandering in de toekomst steeds vaker mee te maken. De gevolgen kunnen we beperken door duurzaam waterbeheer, minder verhardingen en meer groen in de tuin.
Met afkoppelen van het regenwater en het verwijderen van de onnodige stoeptegels uit de tuin kunt u ook iets doen. Afkoppelen van regenwater betekent dat we het regenwater niet meer afvoeren via de riolering, maar opvangen in onze eigen tuin en laten wegzakken in de bodem. 50% van alle verharding ligt op particuliere percelen!!
Klimaatverandering, het zal wel zo’n vaart niet lopen denken veel mensen. In 2016 hebben we veel schade gehad door wateroverlast en hagel zo groot als tennisballen. Enkele weken later waren de boeren alweer aan het beregenen en in september hebben we een hittegolf gehad. Kijk en overtuig u dat klimaatverandering meer is dan een fabel.
En als het klimaat dan verandert, wat betekent dat dan? ’s Winters worden minder koud en we krijgen een aangenamer klimaat. Meer toeristen en vaker oogsten. Prima toch? Helaas klimaatverandering heeft ook negatieve gevolgen. We kunnen beter hier zo vroeg mogelijk rekening mee houden.
Hieronder vindt u allerlei weetjes over het klimaat in Nederland.
Groen is niet alleen belangrijk voor ons duurzaam watersysteem. Als het eventjes kan trekken miljoenen mensen in vakanties en hun vrije tijd er op uit naar de natuur en naar een groene omgeving. Daar worden we blij van. Maar waarom niet in onze eigen woon- en werkomgeving. We brengen in onze eigen omgeving veel tijd door. Daarom maak van uw omgeving een aantrekkelijke omgeving. Groenonderhoud hoeft overigens niet meer tijd te kosten dan een verharde tuin.